HOT & TRENDING!
Vagi i kobe govedina
Da li ste čuli za popularni specijalitet Vagi i kobe govedina? Predstavljamo vam jedno od najkvalitetnijih mesa u svetu, koje je svojim ukusom zaludelo gotovo ceo svet.
Reč je o skupocenom govečetu japanskog porekla koje se uzgaja na poseban način, bogato je nezasićenim masnim kiselinama, zbog čega predstavlja izuzetno zdravu namirnicu.
WAGYU GOVEDINA
Wagyu govedina važi za jedno od najmekših mesa u svetu zahvaljujući posebnoj pažnji tokom pripreme istog. Pored toga, najveći udeo u kvalitetu mesa definitivno ima činjanica da je ovo najbolja vrsta krave u svetu koje se hrane na posebnim pašnjacima bez upotrebe lekova i hormona rasta. Masnoća se ravnomerno raspoređuje po njihovim mišićima, zbog čega ova govedina izgleda ružičasto i ima posebno nežan ukus.
Wagyu govedina prvo je uzgajana u Japanu (grad Kobe) odakle i potiče, ali danas je uzgajanje Wagyu govedine popularno i u Australiji, Americi i Kanadi. Zbog rasprostranjenosti uzgajanja Vagi govedine, japanska vlada strogo reguliše proizvodnju vagi govedine da bi se zaštitila vrednost i kvalitet mesa.
Dakle, samo životinje koje se uzgajaju ili su oteljene u okrugu Kobe nose naziv kobeanska. Sva Kobe govedina je Vagi, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potiče od japanskog crnog govečeta, sorte Tajima. Kompletna proizvodnja od samog začeća, telenja pa do klanja odvija se u pokrajini Higo, čiji je Kobe glavni grad.
Tokom poslednjih 5 meseci pre nego što se životinja odveze, posebno se obraća pažnja na težinu kako bi životinja bila spremna za prevoz. U tom periodu životinje se u Japanu obično masiraju radi tonusa mišića i daje im se dnevna doza piva kako bi se podstakao apetit životinja tokom visokih temperatura.
Vagi u bukvalnom prevodu znači „japanska krava“, a sam pojam odnosi se na četiri specifične vrste krava, a to su Japanska crna krava, Japanska braon krava, Mukaku Vashu – omanja vrsta krave bez rogova i Japanska kratkoroga krava. Dakle, Kobe je jedna vrsta Vagi govedine.
JAPANSKA GOVEDINA
Japanska govedina danas je jedan od najvećih specijaliteta koji retko gde u restoranu možete pronaći. Ukoliko budete bili u prilici da je isprobate, ne zaboravite da što je veća koncentracija masnoće u mesu i između mišića, to je kvalitet bolji. Za pravi užitak, potrebno je da meso dovoljno odleži kako bi postalo potpuno mekano jer tada razvija neverovatan ukus.
Zbog svog specijalnog i ekskluzivnog ukusa, japanska govedina se gotovo uvek u rastoranima služi bez umaka i ostalih priloga, jednostavno, potpuno se uživa u njegovom neverovatnom ukusu.
VAGI GOVEDINA CENA
Ono što mnoge iznenađuje jeste vagi govedina cena. Nakon što ukusite ovaj jedinstveni komad mesa, razumeće zbog čega je cena toliko velika. U mnogim restoranima gde se u ponudi nalazi vagi govedina, cena iznosi oko 400 dolara po kilogramu, a može se poručiti negde i pola kilograma, što iznosi oko 200 dolara. I sama cena krave je izuzetno velika i može se prodati i za 30.000 evra.
Za pripremu Vagi govedine važna je temperatura mesa pre prženja i potrebno je izvaditi je iz frižidera najmanje dva sata pre pripreme, kako bi se meso potpuno opustilo. Takođe, pre pripreme, meso se posoli dovoljno kako bi so izvuklo u potpunosti svu masnoću iz mesa.
Naša topla preporuka je da okusite ovako čaroban ukus mesa koji nikoga u svetu ne ostavlja ravnodušnim. Sa obzirom da se Vagi govedina priprema na poseban način, preporuka je da vam ovakav specijalitet pripremi vrsni poznavalac Vagi govedine koji tačno zna kako da tretira ovo najskuplje meso na svetu čiji ukus definitivno obara sa nogu.